Правителството обмисля да опрости лихвите на майките, които незаконно са взели пари за гледане на дете. Това обещание за поредна добрина даде вчера премиерът Бойко Борисов във Варна.

"Възложил съм на Дянков да провери какво да направим, че да върнат неправомерно взетите пари, но без лихвите, все едно сме ги дотирали през тези години чрез безлихвен заем", заяви Борисов. При предварителните разговори финансовият министър казал, че за да се осъществи идеята, трябва да се променят три закона.

Не е ясно обаче как ще се изчисти проблемът, след като законите не действат със задна дата. Нито какво ще стане с майките, които вече са се издължили с лихвите или в момента внасят суми по погасителни планове. Те са към 3000 - близо половината от хванатите в нарушение, и биха били дискриминирани, ако не получат готвената привилегия за останалите.

Скандалът с детските обезщетения възникна, когато се установи, че помощите се спират, след като малчуганът постъпи в детско заведение. Много майки твърдят, че изобщо не са разбрали за това условие поради неясно формулиран текст в закона. Така от 2007 до 2010 г., когато бяха открити нарушенията, 6800 жени са вземали обезщетения, без да имат право. От самото начало казусът с лихвите бе най-заплетен, а НОИ съветваше длъжниците първо да си платят главниците.

Идеята да се опрощават лихви не е нова - тя бе предложена като компенсация за това, че държавата много късно установи нарушенията и близо 3 години майките са получавали пари, без някой да им каже, че това е незаконно. Дянков обаче бе против опрощаването на лихвите.

Президентът Георги Първанов вече започна да опрощава дълга на някои жени, които докажат невъзможност да платят.