Здравната каса ще поеме от догодина спешната помощ, реанимацията и анестезиологията на хората, които не са си внасяли здравните осигуровки.

Харчовете ще бъдат възстановявани на болниците от средствата, осигурени от здравното министерство за лечението на неосигурените - 5 млн. лева. Това съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков.

„Пирогов” и спешните отделения на болниците пропищяха от върволици неосигурени, които

 

пълнят кабинетите в почивните дни

когато лечебните заведения нямат право да ги връщат.

Болниците обаче не получават пари за тези прегледи и така трупат дългове.

По данни на Националния осигурителен институт към декември 2012 г. здравно неосигурените у нас са едва 1,6 млн. души.

След Нова година касата поема не само спешната помощ, но и всички интензивни грижи и за здравноосигурените, които досега се покриваха от държавния бюджет, каза още д-р Цеков и уточни, че за тях са предвидени 40 млн. лева, което е с близо 1,5 млн. отгоре.

От догодина касата ще поеме и по-висок процент от скъпоструващите консумативи и импланти, които

сега са за сметка на болните

НЗОК ще ги договаря с вносителите и производителите, за да бъде облекчен българският пациент, каза още д-р Пламен Цеков. В момента покриваме всичко в инвазивната кардиология - клапи, протези, стентове. От години касата заплаща и една сума за тазобедрени стави - 1080 лв. Миналата година са поставени 5000 такива стави по каса. През 2013 г. обаче ще заплащаме тазобедрените стави на 100% и пациентите няма да доплащат нищо, обясни управителят на НЗОК.

Занапред лечебното заведение ще поръчва съответното медицинско изделие при доставчика, медицинският екип ще го поставя на пациента, след това болницата се отчита на здравната каса, която ще

превежда парите направо на доставчиците.

Сега хирурзи, обвързани с една или друга фирма, изпращат директно пациентите в съответния офис, откъдето да си купят протеза или имплант, без да се съобразяват с цената, припомниха от Националната пациентска организация.

Ваксините от задължителния имунизационен календар, каквито са тези срещу коклюш и тетанус, също преминават към здравната каса. За тях са осигурени 35 млн. лева. В тази сума са и имунизациите срещу рака на шийката на матката, които се правят безплатно у нас от тази есен. Те все още са само препоръчителни, а не задължителни, както е в Македония например.

Консумативите за скъпите изследвания с петскенер, всяко от които на човек сега излиза не по-малко от 2 бона, както и роботизираната хирургия, вече също ще се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. Общо за тях са предвидени 9 млн. лева.