Българският клон на световната благотворителна организация Habitat for Humanity разработи кредитен продукт, имащ за цел стимулиране на санирането на жилищните сгради в България. Това съобщи директорът му Минчо Бенов.

„Схемата предвижда колективно участие на всички съсобственици в кооперацията, решили да участват в проекта за обновяване”, обяснява той. 

„Тя е подходяща, когато например от двайсетина семейства във входа 2 или 3 нямат финансовата възможност, но имат желание да се включат. В случая като част от условията по евтиния колективен кредит, който даваме, искаме от останалите семейства да учредят помежду си малък гаранционен фонд от 15%, а ние го удвояваме с наши средства”, поясни експертът. По думите му обаче засега и към тази схема за субсидиране все още няма интерес и никой не се възползвал от банковата гаранция.

„Не е логично при 75% субсидия, а при социално слабите и 100%, кандидатите да са малко или повечето да са от престижните столични квартали в центъра на София”, смята Бенов. 

”Именно бедните съсобственици са основният препъникамък за изпълнение на проектите по енергийно обновяване на жилищните сгради у нас. 

Активно подпомагахме пилотния проект на ПРООН за енергийно обновяване на жилищни сгради. От 50-те блока в цялата страна близо 20 станаха благодарение на наше финансиране”, припомни той.

Данни на регионалното министерство от средата на май сочат, че едва петдесетина са сключените споразумения за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност по проект „Енергийно обновяване на българските домове“, който се изпълнява с финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Най-много – 20, са били в София.

В Смолян са 7, 4 са в Пловдив, а в Бургас ­ 3.

Клонът на световната донорска организация в България разполага с фонд от около 1 млн. евро, който отпуска много евтини кредити не само за саниране, но и за належащи ремонти. Средствата се дават главно на хора с финансови затруднения.