Таванът на пенсиите в България не нарушава правото на собственост и не е дискриминация.

Това реши Европейският съд за правата на човека в Страсбург по жалба на 9 български пенсионери, които се оплакаха, че държавата от години ги ощетява, като им плаща по-малко от дължимото.

 Решението се мотивира с факта, че държавите имат голяма свобода при управлението на осигурителните си системи.

Това е поредната институция, която отказва да отмени тавана за дохода на възрастните хора. Първи през 1998 г. в полза на ограничението се произнесе Конституционният съд, а след него и Върховният административен съд. Единствено Комисията за защита от дискриминация през 2009 г. излезе с препоръка таванът да падне.

Жалбите до Страсбург бяха на военни летци и сапьори, а пред съда ги представляваше адвокат Михаил Екимджиев.

“Това беше последният шанс на българските пенсионери да получат парите, които държавата от години им е обещавала”, заяви правозащитникът пред “Труд”. Екимджиев каза, че ще обжалва решението пред Голямата камара на съда в Страсбург.

В момента около 49 000 души, които вземат максималната пенсия от 700 лв., имат право на по-големи суми. Но не ги получават, тъй като в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е предвидено, че пенсията не може да бъде повече от 35% от максималния осигурителен доход, който от 2009 г. е 2000 лв.

Само българският съдия в Страсбург Павлина Панова е на мнение, че таванът на пенсиите е дискриминация. Тя твърди, че ако през 1990 г. таванът е бил разумна мярка, тъй като са предстоели реформи в осигурителната система, то 21 години по-късно той е неприемлив. Според нея хората, работили рискови професии, надали биха им посветили толкова години, ако знаеха, че след това държавата ще ореже пенсиите им.

В момента КСО предвижда таванът да падне от 2014 г., но само за новите пенсии. Старите ще растат, ако се увеличи масималният осигурителен доход.