Безработицата към момента е 9,89 на сто с тенденция за лек спад, спрямо пика в началото на годината, когато е достигнала 10,26 на сто.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на кръгла маса, посветена на отражението на икономическата криза върху семействата, организирана от институт "Отворено общество" и Световната банка.

Около 30 000 безработни са намерили работа от началото на годината.

Социалният министър заяви, че въпреки, че домакинствата свиват доходите си, се наблюдава увеличаване на заетостта във връзка с мерките, които МТСП е предприело, като това няма да бъде сезонно явление, а ще се опитат да задържат тази тенденция.

В момента сферите, в които се наблюдава повишаване на заетостта, са туризмът и земеделието.

Предвидена е програма за обучение на младежи до 23 годишна възраст, като през 6 -те месеца на обучението си, ще получават заплащане. Безработните са ниско квалифицирани и хора с основно и средно образование, докато при по-високо квалифицирани, дори да загубят работата си, те бързо намират нова, а при намаляване на доходи, търсят допълнителни.

Специалистите от Световната банка заявиха, че особено силно се е отразила кризата на ромите и най-бедните, като миналата година е направена прогноза, че кризата ще се отрази най-вече на средната класа.

Близо 30% от домакинствата съобщават свиване на доходите благодарение на загуба на работа или намаляване на трудовите възнаграждения. Загубата на работа е засегнала 5%, други 30% са засегнати от намаляване на заплатите и работното време.

Домакинствата на пенсионерите съобщават за най-рязко свиване на доходите. Повече от тщх се справят, като търсят допълнителна работа и свиват разходите си.

60% от най-бедните съобщават, че не могат да намерят работа, 22% от домакинствата имат спестявания, и затова се справят.