НОИ не е доказал, че може да управлява пари – това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНТ, коментирайки идеята за прехвърляне на средства от професионалните частни фондове към държавата.

Министър Трайков изрази съмнение относно идеята за прехвърляне на средства от частните фондове към държавния НОИ. "Не съм още напълно убеден. Когато парите са недостатъчни на едно място, няма как да станат повече, ако се преместят на друго", каза той.

Министър Трайков отбеляза, че фондовете работят напълно прозрачно. Повечето от тях публикуват данни за своята работа на шестмесечия, тримесечия, някои от тях даже всеки ден.

"Не съм убеден, че трябва да жертваме прозрачността, за да намалим разходите за управление. При частните фондове можем да видим прозрачност", заяви министър Трайков.

Той обясни, че с прехвърлянето на средства от фондовете към държавата се цели именно това – да се управляват по-евтино. Но това според него все още не е доказано и трябват още дискусии в кабинета.

Министър Трайков се обяви за запазване на ниските данъци. Според него това е едно от малкото конкурентни преимущества на България наред с макроикономическата стабилност. Икономическият министър не смята, че наименованието на „данък лукс” не е най-подходящото. Той заяви, че облагането на едно "непродуктивно имущество" не е чак толкова "несправедлива мярка" и няма да навреди на растежа.

"Ние имаме интерес да стане "Белене", защото сме направили големи инвестиции", заяви Трайков. Той подчерта, че ядрената енергетика се възражда в световен мащаб. Според него добре направените проекти в ядрената област са една добра инвестиция.