Тръгват масови съкращения по министерствата. Ведомствата ще трябва значително да намалят издръжката си, като това най-вероятно ще доведе и до уволнения на чиновници. 

Причината е, че има риск държавният бюджет да не бъде изпълнен. Предупреждението дойде от финансовият министър Петър Чобанов. Според него може  да се получи дупка от 1 млрд. лева, които няма да могат да бъдат събрани.

Той е категоричен, че причина за риска от неизпълнение на приходите е промяната на макроикономическите показатели спрямо заложените при прогнозирането на бюджета като отбеляза, че БВП е ревизиран с 1,5 милиарда лева в негативна посока.

Според него към основните рискове пред изпълнението на бюджета е, че има недофинансиране на определени сектори и се бавят плащанията на фирмите. Задлъжнялостта на държавата към бизнеса се изчислява на над 800 милиона лева.

„Поради този риск министерствата вече полагат необходимите усилия за оптимизиране на своите разходи. В спешния пакет отправихме сигнала, че ще изпълняваме своите обещания, но това ще става по линия на разходите”, каза още министърът.

Според запознати съкращенията по министерствата ще започнат с незаетите щатове, които са хиляди бройки. По неофициални данни чиновниците в държавата са се увеличили поне с 10 000 напоследък.

Основният проблем за икономически растеж у нас е и в липсата на свежи инвестиции, подчерта министърът на финансите Петър Чобанов.