В България жените получават значително по-малко пари от мъжете, като разликата в заплащането непрекъснато расте.

Това заяви днес на кръгла маса на тема "Европейски и национални политики за гарантиране развитието на жените в предприемачеството и на пазара на труда", Виолета Станинич - ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

През 2010 г. по данни на НСИ мъжете са получили средно 8614 лв. годишна заплата срещу 6953 лв. за жените, като разликата е 1661 лв., съобщи Станинич.  По думите й дори в хуманното здравеопазване и социалната работа, където се предполага, че жените доминират, разликата в заплащането между половете е 3370 лв. или 31.7 процента. 

Дори в сферата на държавното управление жените получават 1495 лв. по-малко от мъжете. По-мрачната новина според Станинич, е, че в условията на пазарна икономика, конкуренция и криза това съотношение е трайно високо, а пропастта  не се затваря.

Притеснителното е, че у нас в последните години разликата се увеличава,  като през 2008 година тя е била 1277 лв., през 2009 - 1541 лв., за да стигне 1661 лв. през 2010 г., добави Станинич.

Дискриминацията между половете се усеща най-силно при възрастовата група между 35 и 44 години, при която жените получават средно над  21 процента по-малко от мъжете. Причините за това са, че жените носят семейната тежест, излизат в ниско платени или неплатени отпуски по майчинство , заети са на непълен работен ден и много често те не са началниците, а изпълнители, посочиха от Информационното бюро на ЕП у нас.

Подобна е и тенденцията в Португалия, Франция, Латвия, Румъния. Кръглата маса е организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България, съвместно с Българската търговско-промишлена палата и списание "Мениджър". Сред 
присъстващите са националният омбудсман Константин Пенчев, посланиците на Великобритания, Дания, Норвегия, както и евродепутатите Антония Първанова и Мария Неделчева.