Заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 12,6% със задна дата от 1 октомври. Средното увеличение на човек е не по-малко от 70 лева. Затова се договориха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Сега минималната работна заплата на млад учител, излизайки от университета, е 530 лева. От 1-ви октомври тя става 600 лв. и съответно за всички онези допълнителни средства, които се получават. Увеличението ще важи за целия учителски персонал от средното образование, детската градина и всички видове училища и учебни заведения, както и извънучилищните образователни звена, предава БНР.

Допълнителни 96 млн. лева са предвидени за следващата година за реализацията на увеличението на учителските заплати. Така средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страната, уточни Горанов. Тъй като увеличението се въвежда от 1 октомври, от 1 януари няма да има ръст в учителските заплати. 

Работещите в приходните агенции също ще получат увеличение на заплатите, но от Нова година. То ще бъде с минимум 5%. Заетите в агенциите към Министерството на труда и социалната политика (Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда) ще получат 10% по-високи заплати от другата година, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.