SMS ще известява безработните за обявяването на нови свободни работни места. Модерният модел на комуникация между безработните и бюрата по труда ще се реализира с помощта на специален софтуер. Това съобщиха вчера от Агенцията по заетостта.

Услугата ще стартира през октомври и ще е безплатна. От агенцията правят профил на всеки регистриран в бюрото за това какви са неговите компетентности. Така търсещите работа ще получават актуална информация за всяка подходяща за тях позиция. SMS-ите

ще информират и за новите програми

на Агенцията по заетостта, в които безработните могат да се включат, за да подобрят квалификацията си и така да имат по-добри шансове за намиране на работа. От октомври до края на годината ще бъдат поставени 105 обществени компютърни терминала в бюрата по труда в цялата страна.

"Опитваме се да отговорим на нуждите на младите, защото компютрите са неизменна част от живота им, затова въвеждаме тези терминали", обясни шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Обществените компютри ще са със сензорни екрани и ще могат да принтират желаната информация.

Според експерти от социалните служби идеята

да бъдат разположени в паркове и молове

обаче е невъзможна.

„Това е скъпа техника, ако бъде поставена в паркове или други зони с по-слаба охрана, рискуваме някой да я счупи. В бюрата служителите ще я почистват и зареждат с хартия", обясни Лозанова. Терминалите за обществено ползване вече са купени, а за изграждането на софтуера вече е обявена обществена поръчка.