Синдикати и работодатели да договарят минималната работна заплата по браншове, предлага министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Ако това се случи, едва тогава може да се говори за премахване на минималните осигурителни прагове. Ще припомним, че това е едно от основните искания на работодателите. 

„Спекулация е, че Европейската комисия ни кара да премахнем минималните осигурителни доходи. Това, което пише тя, и което ни задава като въпроси, е какъв е смисълът да има и минимална работна заплата и минимални осигурителни доходи. Това би могло да се премахне, когато минималната работна заплата се договаря по този начин чрез двупартитно договаряне и когато тя действително даде повече възможност за колективните трудови договори”, заяви Калфин, цитиран от агенция „Фокус”.

Министърът смята да предложи механизми, чрез които диалогът между синдикати и работодатели да стане водещ, защото той е в основата на правилното определяне на МРЗ. "Преговорите трябва да започнат бързо, ако искаме да влязат в сила от 2017 г., като правителството може да предостави статистически данни", заяви още Калфин, предаде Darik.

Министърът се надява пак да раздаде коледни добавки към пенсиите, но каза, че решението за това зависи от моментното състояние на бюджета. През последните Великден и Коледа са били отделени по 50 млн. лв. Според предварителните разчети е напълно възможно пенсионерите да получат коледни бонуси, но дали това ще се случи, ще стане ясно през декември. 

Той е поискал помощта за хората с най-ниски пенсии за двата празника да стане нещо постоянно. При наличие на 50 милиона лева, коледни пенсии ще има за хората с доход до 286 лева, както бе за празниците тази и м.г. 

По време на официалното връчване на първите договори на общините бенефициенти по програмата "Независим живот" министър Калфин заяви, че всяка община, кандидатствала по схемата, ще получи финансиране. Общата й стойност е 150 млн. лв. и осигурява средства за подпомагане на хора с увреждания и на самотни хора. Общините могат да са спокойни, защото няма да има конкуренция между тях. 

Първите договори по схемата ще се сключат с 81 общини и райони на общини, които са подали проектни предложения до 10 юни тази година. Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е 39 507 462 лв., от които средства от ЕСФ - 33 581 134 лв. (85 на сто) и национално съфинансиране - 5 926 119 лв. (15 на сто). 

Когато правителството е стабилно, парите от еврофондовете отиват при хората, заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалното връчване на първите договори на общините – бенефициенти по схема "Независим живот" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за 2014-2020 година в Министерски съвет.