Близо 16 000 работници в 353 предприятия не са получили изработените си заплати в размер на над 18.8 млн. лв. тази година. 

Това показват данни на инспекцията по труда от 1 януари до 30 юли. През миналата година забавените възнаграждения бяха за 27.1 млн. лв. Общо 2000 фирми дължат на работниците си малко над 96 млн. лв. от 2009 г. насам.

Справката бе предоставена на "Сега" във връзка със забавените заплати на работещите в "Напоителни системи" и "Автомагистрали - Черно море". 

Държавата трябва да осигури за двете фирми около 40 млн. лв., като от КНСБ заявиха, че ще искат срещи със служебния кабинет за намиране на изход. 2000 работници от "Напоителни системи" хронично страдат от този проблем. 

Към момента хората там не са получили априлската си заплата, а в седем от 12-те клона на дружеството са преведени 60% от заплатите за май. Бюджетът дължи близо 20 млн. лв. на държавната фирма, която следи за състоянието на 21 язовира, диги и различни отводнителни съоръжения. 

"Ако скоро не започне превеждане на средства от страна на финансовото и земеделското министерство, може да се стигне до такива аварии, пред които "Аспарухово" ще ни се стори бледо копие и при които всичките есемеси на Европа няма да могат да възстановят щетите", каза Светла Василева от синдикалната организация на КНСБ в дружеството.

Проблемът с фирмата, която строи отсечката от магистрала "Хемус", също се изостри в последния месец, като работещите там излязоха на протести заради неизплатените си заплати за два месеца. "Автомагистрали - Черно море" има договор за близо 66 млн. лв. с пътната агенция за изграждане на 5 км от "Хемус" и пътен възел. 

Според сертификатите за извършеното в момента АПИ дължи на фирмата 6 млн. лв., след като простестите принудиха агенцията да изплати около 2.2 млн. лв. от собствения си бюджет. 

Проблемът е, че парите за този договор не са предвидени в бюджета на АПИ и се отпускат целево от финансовото министерство срещу свършена работа. 

От фирмата заплашиха, че ако не й бъдат осигурени необходимите средства от държавата, не само че няма да се спази срока за обекта (февруари 2015 г.), но може да се наложи и да се замрази строителството. От началото на 2014 г. АПИ е поискала чак през юни парите от МФ, но оттам отказват да ги отпуснат, с неясен мотив.