С 8% скачат заплатите на депутатите, министрите, на премиера и на президента.

От 2147 лв. на 2307 лв. се увеличава базовата заплата на един депутат. Председателят на НС по правилник взима 55 на сто отгоре – 3576 лв., а зам.-председателите - по 2307 лв., или 45% над заплатата на един депутат.

Президентът ще получава 4614 лв., а премиерът - 3576 лв. Те взимат съответно 200% и 155% от депутатската заплата.

Увеличението е заради скока на средната заплата на работещите в публичния сектор, която е набъбнала от 714 лв. за ноември 2009 г. на 769 за декември миналата година. Заплатите на редовите народни представители пък са равни на трикратния й размер.
По време на посещението си в Рибново вчера шефът на РЗС Яне Янев насочи общественото внимание към портфейлите на народните избраници, като разпространи „скандална заповед, с която Цецка Цачева вдига заплатата си с 55%“.

Проверка на „Класа“ обаче установи, че става дума за регулярна заповед на председателя на НС, с която заплатите на заемащите политически длъжности в централната власт се актуализират на базата на средното възнаграждение на работещите в публичния сектор по данни на НСИ. Те се калкулират като функция от базовата на заплата на един депутат.

55-те процента, за които говори Янев, пък са разликата между заплатата на обикновен народен представител и тази на председателя на НС. Тя е такава по правилник и не варира по усмотрение на изпълняващия длъжността председател на парламента.

Документът, който предостави Янев, е подписан на 19 февруари тази година и влиза в сила със задна дата – от 1 януари.