Заплатите в държавните ведомства не трябва да превишават възнагражденията на съответните министри - тази заповед е издал премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството.

Кабинетът не е обсъждал намаляване на заплатите на министрите, нито увеличаването на ДДС като антикризисна мярка, обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов. Във всички ведомства се прави оптимизация на администрацията, допълни министър Найденов.

„Просто не трябва да бъде чисто механично, защото ето, аз стартирах кампания в нашето министерство, по която трябва да бъдат усвоени над 1 млрд. лева за тази година и ако точно в този момент съкратя определени служители, които обработват заявленията на тези земеделски производители, икономисвам примерно 10 млн. лв., но ще изпуснем след това 100 млн. Трябва да се гледа много внимателно и да не се подхожда механично", каза министър Найденов, предаде Дарик.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че в министерството има служители, които заради участието си в работни групи получават по-големи възнаграждения от неговото, което означава над 2800 лева. По думите му всички ведомства продължават да съкращават разходите си.

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че на заседанието днес са били представени данни за държавни болници, в които лекарите са си написали заплати на стойност около 35 000 лева, а в Пирогов са заявени 60 000 лева за провеждането на банкет.

„Жена ми е лекарка и ви казвам, че са прекалено големи за държавна болница. Тя е лекар в Пирогов, касае и нея. Разбира се, че ще й отрежа, ако трябва и главата, както се казва", обясни министърът на културата.

Правителството прие постановление за замразяване на заплатите в бюджетните организации на достигнатите през януари нива на минимални и максимални размери за основните възнаграждения. Според документа утвърдените разходи за заплати могат да се разходват по месеци до 90%.