Минималната работна заплата в сектор "Металургия" се увеличава със 7.5%, предвижда подписаният днес Колективен трудов договор (КТД) за следващите две години.

Синдикати и работодатели в сектора успяха да се договорят и за 8.3% ръст на допълнителното трудово възнаграждение за всеки отработен нощен час. С 11.1% до 5 лв. на ден се увеличава и горната граница в разходите на работодателите за безплатна храна и/или добавки към нея.

Допълнителното подпомагане при пенсиониране, извън предвиденото в Кодекса на труда (КТ), нараства двойно - със 100% до 1000 лв. "В новия КТД постигнахме подобрение и повишаване на придобивките на работниците със значителни проценти в днешно време. Трябва да сме социално отговорни", каза при подписването Антон Петров, член на съвета на директорите на "Стомана-индъстри" АД, член е на управителния съвет на БСК и председател на Браншовата камара черната и цветна металургия в работодателската организация.

Той обаче е по-скоро песимистично настроен за бъдещето, като коментира и, че през миналата година предприятията в сектора не могат да се похвалят с положителни резултати.

"Голяма част от дружествата в металургията са на минус. Щетите от увеличението на тока с 13% през юли 2012 г. са факт. Те изсмукаха финансовия ресурс на предприятията - пари, които не бяха вложени в производство или разкриване на нови работни места", разясни Антон Петров. На подписването присъстваха президентите на двата най-големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", както и председателят на федерация "Металици" в КНСБ Васил Яначков.

Яначков коментира, че в години на криза в сектора е запазен социалния диалог. "Длъжни сме да принудим всяко правителство, което и да е то, да приеме нова политика за развитие на индустрията. Ако индустрията не се оправи няма да се оправи и енергетиката, и БДЖ, пристанищата също са на пък да грохнат", категоричен е Васил Яначков. Той е твърдо убеден, че само работещата индустрия може да напълни бюджета.

Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев потвърди думите на Яначков за бюджета, но песимистично добави, че "нашата икономика затъва". Колегата му Пламен Димитров, президент на КНСБ, изтъкна днешния ден за подписване на договора като много важен, тъй като е първият след вчерашното напускане на работодателите на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

"Договорът показва, че социалният диалог продължава и отрасловият няма да бъде прекратен", категоричен е Пламен Димитров. Домакин на подписването беше БСК, а Димитър Бранков, зам.-председател на работодателската организация изтъкна, че преди и след изборите социалните партньори се нуждаят от интензивен диалог.

"Това се налага заради новите програмни документи, които трябва да се приемат до края на юни", обясни Бранков. Той е категоричен, че през 2012 г. металургията е била поставена в ситуация на рекет от вносители от трети страни или от т. нар. вътрешнообщностен внос.