Да се дадат данъчни преференции на работодателите, за да имат стимул допълнително да осигуряват своите служители в частни пенсионни фондове, предлага социалният министър Тотю Младенов.

Младенов коментира пред журналисти предстоящата пенсионна реформа. Той допълни, че преференциите трябва да бъдат дадени така, както е направено това за родените след 1 януари 1960 г. задължително да се осигуряват в универсални фондове. Така, по думите му, няма да има дискриминация за родените през различни години.

Основната цел на пенсионната реформа е, от една страна, да стабилизираме час по-скоро пенсионната система, а от друга – да дадем възможност на сегашните и бъдещи поколения да получават адекватни пенсии, заяви Младенов. Той допълни, че за тези, които работят над определен стаж, ще има допълнителни бонуси към пенсиите, а тези, които се пенсионират преди да покрият критериите за 37 години стаж за жените и 40 за мъжете, ще получават пенсии с намален размер.

По думите на Младенов, пенсионната реформа не се изразява само в промяна на изискванията за осигурителния стаж. Тя цели да се намалят до минимум случаите на ранно пенсиониране, особено за служителите в МО и МВР.  

Предстои затягане на контрола върху инвалидните пенсии като според министър Младенов водещи в това отношение трябва да са комисиите към НОИ, тъй като институтът отпуска тези пенсии.

Затягане на контрола върху събираемостта на осигурителните вноски и разширяване на обхвата на осигурените лица, както и по-високи доходи на хората от труд, за да имат и по-високи пенсии, са сред целите на пенсионната реформа, посочи още министърът.