Здравната каса не може да разчита на допълнителна финансова инжекция, за да запуши очертаващата се дупка в бюджета, въпреки мрачните прогнози на пациенти и лекари, че парите на НЗОК ще свършат още през септември. А при липсата на действащ парламент институцията няма да може да се разплаща с болниците. 

"Не виждам предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито на бюджетите на отделните негови звена към този момент", обяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос дали ще има актуализация за НЗОК. 

"Това, че понастоящем към здравната каса има преразходи, е частично от прехвърлените дефицити от края на миналата година, отчасти и натрупани и в първите месеци. Има достатъчно възможности здравната каса да затегне финансовия контрол върху разходването, така че да финишира с минимален дефицит, както го е правела и предходни години", бе категоричен Орешарски. Но не навлезе в подробности. По-късно и финансовият министър Петър Чобанов категорично отхвърли прогнозата за фалит на касата през септември. Той обясни, че приходите от здравни осигуровки нарастват спрямо м.г. 

"Нещата ще бъдат нормализирани и там трябва още малко спокойствие", каза финансист №1.
"В момента ситуацията е изключително критична. Този парламент, преди да си хвърли оставката и да затвори врати преди изборите, трябва спешно да актуализира бюджета на здравеопазването", заяви на свой ред д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация пред "Дарик". 

Той не изключи възможността парите да свършат и преди септември, а дефицитът да достигне половин милиард лева. "Какво правим в ситуация, в която нямаме парламент, който да актуализира бюджета на здравната каса? Какво правим в ситуация, когато нямаме правителство?", риторично запита докторът. 

За предстоящи проблеми алармираха и лекари, а миналата седмица лекарският съюз намекна за протести. 

"Ние не можем да спрем да приемаме пациенти и ще продължим да го правим, но най-вероятно ще изискваме от болните да закупуват лекарства, храна, евентуално някои консумативи", заяви д-р Бойко Маразчийски, директор на многопрофилната болница в Бургас, цитиран от "Фокус". Според него при сегашните условия на работа болницата ще работи около месец-два.