Здравната осигуровка ще остане същата - 8%, и през идната година. Солидарната система на осигуряване - също, но ще се развиват и доброволните фондове.

За това са постигнали съгласие правителство, работодатели и синдикати на заседанието на тристранния съвет в четвъртък. На него беше обсъдена концепцията за по-добро здравеопазване.

Запитан очаква ли напрежение заради отказа да се доплаща за процедура ин витро, здравният министър д-р Стефан Константинов каза:

“След като за 2500 евро може в европейска страна да се направи ин витро цикъл, не виждам причина в бедна България хората да бъдат принуждавани да плащат повече.”

Константинов смята, че занапред такива процедури, както и избор на екип могат да се поемат от доброволното здравно осигуряване.

Представителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ) на Алексей Петров са влезли в остър спор заради предстоящото преброяване на социалните партньори.

КРИБ настоява изискванията за представителност да се завишат. И предлага за национално представителни бизнес организации да се приемат само тези, които докажат, че членовете им са най-малко 10% от заетите в частния сектор (или около 200 000 души).

“Искаме точни и ясни критерии, за да се разбере кой има право да участва в такива важни дебати и кой не. Искаме тези,които не могат да покрият завишения критерий, да се обединят и от 2-3 организации да стане една”, каза Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Ако това се случи обаче, ССИ вероятно ще отпадне от тристранката.