Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова подаде оставка, премиерът Бойко Борисов я е приел.

По-малко от час преди това проф. Борисова коментира пред журналисти, че въпросът за оставката й не е бил дискутиран на снощното заседание на ГЕРБ.

"Моята оставка, както на всеки министър, е в джоба ми, тъй като нямам джоб, тя е в папката ми", заяви тя.

Това е втори министър на здравеопазването от кабинета на Бойко Борисов, който подава оставка.

Оставката на Борисова последва поредния скандал, свързан със здравната реформа.

В Концепция за развитие на здравеопазването до 2015 г., изготвена от екипа на Борисова и разпространена в края на миналата седмица, бе записано, че се предвижда въвеждане на задължително допълнително заплащане от 20% за болнично лечение.

Късно снощи след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ премиерът заяви, че допълнително заплащане няма да има. Тази сутрин в интервю за Би Ти Ви Анна-Мария Борисова на практика опроверга премиера, като заяви:

"Кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента".

Оперативното ръководство на партия ГЕРБ е отхвърлило стратегията на здравния министър Анна-Мария Борисова за реформи в здравеопазването, съобщи в. "Дневник", цитирайки участници в срещата.

На заседанието на снощи Изпълнителната комисия единодушно е решила да върне документа, а премиерът Борисов отправил сериозни критики към здравния министър, съобщава изданието.

Основният аргумент бил, че Анна-Мария Борисова не е съгласувала такъв важен документ с никого, а направо го е публикувала на страницата на ресорното си министерство. Думата "оставка" обаче не е била споменавана на заседанието.

Вчера от БСП и ДПС обявиха, че подготвяният вот на недоверие към правителството ще бъде за здравеопазването.

От СДС и ДСБ поискаха оставката на Анна-Мария Борисова с мотива, че не се справя с ресора си.