В базовия пакет, който ще се предвижда в новата стратегия за здравеопазване ще се заплаща 100% за осигурените от НЗОК. 

Неосигурените няма да имат планов пакет – заболявания, които не изискват спешност, в рамките на месец ще бъдат отлагани. Това заяви пред медиите генерал Стоян Тонев от ГЕРБ.

Той обясни, че ако през това време заболяването се обостри и се наложи спешна помощ, неосигурените граждани ще минат към спешния пакет. 

"Щом не си коректен спрямо държавата, а имаш тази възможност, то преди теб ще бъдат онези, които са коректни към държавата. Единствено при онкоболните и инвазивната кардиология сме се доближили до европейските норми през последните пет години", поясни Тонев.

Между две четения внасяме поправки в бюджета на НЗОК и отделяме още 20 милиона лева за доболнична помощ и 90 милиона за болнична помощ, посочи той. 

По думите му ще се промени през януари и наредбата за това, че всеки допир на неосигурените до обществена услуга при липса на документ за платена осигуровка, той няма да получи услуга.

От думите му стана ясно, че ако например не сме плащали здравните си вноски за три години, това ще ни струва около 700 лв. Първото тримесечие няма да увеличаваме тази сума, след тази дата ще увеличим сумата на 2000 лева. Средното за Европа е хиляда евро, поясни още Тонев.