До края на седмицата хората ще могат да получат код, с който да следят здравното си състояние в интернет.

Това заяви пред БНТ управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков. Той обеща, че  кодът ще се получава в запечатан плик от регионалните каси срещу представяне на документ за самоличност.

"От 1-ви май пациентите ще получават епикриза с изписването си, за да могат болниците да се отчитат пред НЗОК", каза още Цеков. Той обеща, че хората с увреждания ще могат да получат кода с пълномощно.

Управителят на здравната каса изрази мнение, че всички лечебни заведения трябва да се отчитат в реално време, за да може НЗОК да следи състоянието на пациентите.

Относно отчитането на медицинските изделия, Пламен Цеков заяви, че до момента те се заплащат и отчитат по методиката от миналата година и се очаква Надзорният съвет (НС) да вземе решение до края на май каква да бъде методиката за заплащане на медицинските изделия.

Той посъветва всички пациенти, които трябва да получат от личния лекар изписани лекарства по линия на здравната каса по време на празниците, да го направят до 30-ти април, тъй като лекарите предварително ще могат да изписват медикаменти.