Авоари на руски олигарси и различни организации на стойност около 13,8 милиарда евро са замразени в ЕС въз основа на санкциите срещу Русия в отговор на инвазията й в Украйна, съобщи европейският комисар за правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Над 12 милиарда евро от тази сума са замразени от пет страни членки, посочи Рейндерс, пристигайки на заседание на правосъдните министри от ЕС в Прага. Той не уточни кои са тези страни, но подчерта, че трябва да бъдат убедени и останалите да направят същото.

В момента в черния списък на ЕС фигурират 98 организации и близо 1160 лица, свързани с войната на Русия в Украйна.

Еврокомисарят отбеляза, че очаква след лятото да бъде постигнато политическо споразумение по нов инструмент, който да определя като престъпление навсякъде в ЕС всяко нарушаване или опит за заобикаляне на санкциите. Политиката за прекратяване на заобикалянето на ограниченията чрез прехвърляне на активи на членове на семейството, които не са обект на санкции, може да влезе в сила през есента.

istock
istock

"Ако това стане, парите ще отиват за украинския народ след конфискуването на активите", изтъкна Рейндерс.

В края на юни работна група на САЩ и техните съюзници, натоварена със задачата да следи авоарите на руските елити "Репо" (Repo) съобщи, че западните съюзници са блокирали авоари на олигарси или на санкционирани представители на руския елит на стойност 30 милиарда долара и са "имобилизирали" около 300 милиарда долара на Руската централна банка (РЦБ).

Специалната група "Репо" беше учредена на 17 март, три седмици след началото на руската инвазия в Украйна, за да се засили икономическият натиск над Русия. Тя е съставена от високопоставени служители в министерствата на финансите или на правосъдието на САЩ, Австралия, Франция, Канада, Германия, Япония, Италия, Великобритания и Европейския съюз.

Обекти на дейността й са луксозни имоти и мегаяхти на приближени на Владимир Путин руски милиардери. Членовете на групата се опитват също така да изолират Москва от световната финансова система и ограничиха възможностите Русия да придобива високи технологии.

Общо от инвазията на Крим през 2014 г. 98 организации са обект на замразяване на активи и забрана за влизане в ЕС, както и 1158 лица, сред които руският президент Владимир Путин и неговия министър на външните работи Сергей Лавров, но също така и членове на Държавната дума и олигарси като Роман Абрамович, Михаил Фридман и Пьотр Авен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg