160 000 български семейства, които са притежавали жилищно-спестовни влогове, няма да бъдат компенсирани.

Причината е, че на 31 декември изтича крайният срок за изплащане на  т.нар. лихвоточки, на хората, които са одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете в бившата Държавна спестовна каса.  

Над 315 000 семейства са имали влог в Държавната спестовна каса с надеждата да си купят жилище, като общата сума е била над 1 милиард лева.

Лихвоточките ще се наследяват

40 000 от тях са се отказали доброволно от компенсации, а 115 000 са получили обезщетение в размер между 1 и 8 стотинки за лев номинал, обясниха от Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

istock
istock

По сметки на Министерство на финансите през годините са изплатени около 350 млн. лева на хората с лихвоточки.

Притежателите на общо 155 хил. жилищно-спестовни влога получиха право през 2010 г. да получат обезщетение за изгубените си спестявания.

 Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са закупили или започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация.

През миналата година са компенсирани 5178 жилищно-спестовни влога при средна изплатена компенсация по един влог около 6 хил. лв.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg