Министърът на труда и социалната политика Ведат Ъшъкхан заяви, че минималната заплата на държавните служители в Турция от юли става 22 хиляди турски лири (1670 лв.), предаде държавната телевизия ТРТ-Хабер. 

Ъшъкхан уточни, че увеличението на заплатите на държавните служители, както и на пенсиите ще бъде одобрено от парламента през юли. Той припомни, че президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви още през май, че минималната работна заплата на държавните служители ще стане 22 000 турски лири.

Миналия месец минималната заплата на държавните служители и на служителите в някои свързани сектори в Турция бе увеличена с 45 процента до 15 000 лири. Решението за увеличаването бе взето няколко дни преди президентските и парламентарни избори, състояли се на 14 май.

Минималната заплата в Турция се увеличава с над 30% от юли

Министър Ъшъкхан наскоро съобщи, че минималната заплата в Турция от 1 юли се увеличава с 34 на сто, като размерът на нетната минимална работна заплата ще бъде 11 402 турски лири (863,52 лв), а брутната -13 414 турски лири (1015,9 лв). 

В момента размерът на нетната минимална работна заплата в Турция е 8506 турски лири.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg