249 000 работници и служители чакат своите пари от НОИ, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Натоварването е огромно и в Агенцията по заетостта и в НОИ. Само половината от работниците са получили парите си. Има проблеми при размера, който се плаща, допълни той.

Според него е необходимо да се помисли за повишаване на обезщетенията за безработица на хората, които са се осигурявали на пълната сума и за допълнителен отпуск за родителите, чийто платен отпуск изтече.
 
"40% са на минимално обезщетение за безработица, което е 9 лв. дневно, независимо дали сме го осигурявали на пълна заплата - от тези 90 000 души 40% около 35 000 души са на минимално обезщетение на безработица", изтъкна Димитров.
 
Според председателя на АИКБ Васил Велев повечето мерки в подкрепа на бизнеса са се забавили. Около половината на бюджета за антикризисни мерки е реализиран.

istock
istock

Има забавяне при няколко мерки - в помощ на микропредприятията, антикризисните кредити също не са валидни - не може да се кандидатства за тях.

Програма Конкурентноспособност клони към нула, програмата за иновации беше прекъсната преди успешен финал. За клъстерите помощта е нула. При технологична модернизация има неправилно разпределение, обясни Велев.

"Не може с една мярка неработещият да получава повече пари от работещия", категоричен бе представителят на работодателите.

Предлагат ваучери за ток и парно за пострадали от кризата

По думите му не може сборът от обезщетения (при безработица) да бъде 100%. "Това е тотално неразбиране, което продължава. Председателят на АИКБ призова да се ускорят разплащанията на държавата и общините към предприятията.

За природен газ не са възстановени сумите, месец и половина е одобрен проекта или заявлението на чартърна авиокомпания не са платени 60/40. По антикризисните мерки предприятията са получили нула.

Прие се предложение да се разработи цялостна програма за излизане от кризата 750 млрд. към 1,10 млн. бюджет - удвояване на средствата, които могат да бъдат инвестирани - зелената сделка. Това не се случи с антикризисните мерки, закъсняхме с тях, категоричен е Велев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg