По 40 лева месечна помощ за отглеждане на дете ще получават семействата с доход до 410 лева на човек, реши окончателно парламентът.

Текстовете са записани в Бюджет 2021. Родителите ще имат право и на данъчно облекчение.

При най-нискодоходните семейства с две деца, помощта ще бъде 90 лева, за три - 135 лева и за четири - 145 лева.

Ако доходът на човек от семейството е 410 и 510 лева, помощта ще е 80 % от сумата на месечните добавки на най-нискодоходните семейства.

Експерт: Пълна каша с детските надбавки

Родителите ще имат право и на приспадане на данъчната основа, с което за едно дете в домакинство ще остане доход от 450 лева, за две деца - 900 лева, а за три - 1 350 лева.

За сравнение - и в момента има възможност за намаляване на данъци, но практически в семейство остава по 20 лева за дете.

Депутатите одобриха още еднократна помощ от 120 лева за най-бедните възрастни хора. 

istock
istock


През 2021 г. на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, се отпуска еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти в размер на 120 лв. Помощта ще се изплаща чрез бюджета на Министерството на труда и социалната политика по предоставена информация за правоимащите лица от Националния осигурителен институт.

Над 24 000 ученици в 8 клас получиха помощ от 250 лева

Виолета Желева от левицата възрази, че отново една група получава подкрепа, а друга - не. Ваучерите за храна ще се получават през април, коментира тя и попита къде ще може да пазарува с тези ваучери например пенсионер от село Борино. По думите й, пенсионерите от малките населени места трудно ще се възползват от тази помощ. 

Партийните субсидии ще бъдат осем лева на спечелен глас.

istock
istock

Спорните текстове за бързите кредити ще бъдат обсъдени в пленарната зала като част от преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина. С тях се актуализира за трети път и тазгодишната финансова рамка.

Спорните текстове, с които при просрочие главницата при бърз кредит може да са удвои, ще бъдат променени с поправка, направена във вторник от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова през текстовете от финансовата рамка за догодина.

Махат спорната поправка за бързите кредити

Въпреки че това не е логичното място на текста в нормативната уредба, по този начин се отговаря на острата обществена реакция на поправката, внесена от независимия депутат Спас Панчев. Тя също бе направена през Закона за ДДС, а вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстовете.

istock
istock

С приемането на преходните и заключителни разпоредби на бюджета ще бъде окончателно одобрена цялостната финансова рамка за 2021 година, а в нея намира място и третата актуализация на бюджета за тази година.

Според нея икономиката ни ще се свие с три процента тази година, а хазната ще завърши с дефицит над четири на сто.

Депутатите ще продължат работата си по окончателното приемане на тестовете от бюджета днес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg