През май Националният статистически институт проведе за втори път кратко бизнес изследване сред фирмите у нас.

Целта на изследването е да предоставя на обществото информация за ефекта на извънредното положение, свързано с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

При създалата се ситуация 57.6% от анкетираните предприятия посочват, че през април са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с март.

32.1% са посочили, че не е имало промяна в приходите от продажби, а за 9.2% е имало увеличение.

Разпределението по икономически дейности показва, че 67.9% от предприятията в икономически дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ са изпитали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги.

НСИ
НСИ

За индустрията този процент е 55.8%, за строителството - 43.2%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - съответно 67.3%.
 
По отношение на наетия персонал – близо 64% от фирмите са пуснали работниците си в отпуск, като 36.8% са предприели стъпки за ползване на „платен отпуск“, а 27 на сто - неплатен отпуск.

Над 50 на сто от българите се страхуват за работата си

Дистанционна форма на работа са приложили 26.5% от фирмите. Освобождаване/съкращаване на наети лица са предприели 18.5% от участвалите в анкетата предприятия.
 

НСИ
НСИ

За следващия месец 90.0% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 6.8%, че ще преустановят временно дейността си, а 1.6%, че ще прекратят дейността си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg