Икономически съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев влязоха в остър спор за минималната работна заплата. В четвъртък на брифинг социалният министър Лазар Лазаров обяви, че тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв.

„Имахме друго искане. На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазар Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става, друг е въпросът, че ние казахме, че това е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията, натрупана върху хранителните продукти. Много добре знаем, че хората с ниски доходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно пазарене от страна на правителството. Увеличение с 10 лв. е цинизъм на фона на обедняването на българския работник”, заяви пред NOVA Григорова.

Според Велев с това увеличение инфлацията е покрита.

Вдигат минималната заплата у нас

„780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички индикатори на директивата. Не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това увеличение се покрива инфлацията. Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия ЕС у нас за последното тримесечие и то е 16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база”, поясни председателят на УС на АИКБ.

istock
istock

Григорова контрира, че това е интерпретация на работодателските организации.

„Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите”, каза тя.

По думите й много българи отиват да работят в чужбина заради ниските заплати у нас.

„Млад работник в БДЖ, който работи по 12 часа получава 800 лв. заплата чисто. Този човек работи 3 месеца и заминава в чужбина. Друг пример – в момента знаете, че в „Български пощи” има протести, защото огромната част от работещите там получават заплати около 660 – 700 лв. Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани”, каза още икономическият съветник в КТ „Подкрепа”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg