Министърът на финансите и икономиката Ервин Мете обяви днес, че Албания е извадена от сивия списък на Специалната група за финансови действия срещу изпирането на пари, предаде БТА.

На съвместната пресконференция с мисията на Международния валутен фонд в Албания Мете заяви, че Специалната група за финансови действия е взела решение да извади Албания от сивия списък, включващ страни под по-строг мониторинг.

„Добра новина за Албания. Специалната група за финансови действия взе решение да извади Албания от сивия списък, известен още като засилен мониторинг. Решението беше взето днес от пленарната асамблея на Специалната група за финансови действия и е резултат от напредъка, постигнат от страната ни в прилагането на препоръките“, каза Мете.

Според него това решение ще окаже положително въздействие както по отношение на репутацията на Албания, така и за облекчаване на разходите за финансови транзакции в албанската банкова система и в чужбина.

„Новината ни обнадеждава и мотивира да продължим да засилваме борбата с прането на пари и финансирането на тероризма, както и да изпълняваме поетите ангажименти към международните партньори“, каза министърът.

По думите му в същия дух са били и разговорите с мисията на МВФ през последните две седмици.

Албания беше включена в списъка на страните под строг мониторинг, известен също като сивия списък от Специалната група за финансови действия, междуправителствена организация, създадена по инициатива на Г-7, за да разработи политики за борба с прането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на оръжията за масово унищожение през 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg