При банкнотите с лика на кралица Елизабет Втора, понеже се изтеглят от обръщение, се очаква след време да има поскъпване, коментира в интервю за БТА Иван Данов, секретар на Софийското нумизматично дружество. Разменните монети с нейния лик обаче по-скоро няма да поскъпнат, защото са в милиони тираж, посочи той.

Стойността на банкноти ще расте, но ако са в нециркулирало състояние. Ако са такива, които са минали през магазини, през разни джобове, сгъвани и т.н., няма да имат голяма стойност, коментира Данов. Затова той посъветва желаещите да се сдобият с паунди с лика на покойната кралица, да ги купят от банка и да са чисто нови.

Как и къде да сменим скъсана банкнота

Със сигурност с течение на времето по-скъпа ще става и златна монета - суверен, посветен на кралица Елизабет Втора и 70-годишния ѝ юбилей на престола, каза още нумизматът. Той посочи, че суверенът се сече всяка година. "До миналата година гърбът на монетата - реверсът, представлява как Свети Георги убива змея. Но тази година за първи път, понеже се навършват 70 години от възкачването на кралицата на трона, реверсът на монетата не е с лика на
Свети Георги", обясни Иван Данов.

istock
istock

В деня на обявяването на кончината на кралица Елизабет Втора тукашни търговци, които търгуват официално със златни монети и си имат магазини, повишиха с още 50 лева стойността на тази монета, посочи секретарят на Софийското нумизматично дружество. По думите му в момента такава монета струва около 950-1000 лева. Все пак се има предвид, че това е 8-грамова монета и е 22 карата злато, уточни той. "Така че тази монета със сигурност с течение на времето ще става все по-скъпа и по-скъпа", прогнозира нумизматът.

В български онлайн магазини все още може да се намери британски златен суверен от 2022 г. с настоящ портрет на кралица Елизабет Втора на лицевата страна и различна интерпретация на герба на обратната страна, което според даденото описание представлява рядка промяна в реверса на монетата по случай юбилея. Поръчката се изпълнява в срок от няколко седмици.

istock
istock

Суверените са британският отговор на наполеоните, разказа Иван Данов. А иначе има монети, които са така наречените инвестиционни. Това са монети, които нищо че са стари, стойността им зависи от стойността на златото, посочи той. Златото е като валса - две крачки напред, после върне една крачка назад, но е само една, после пак е две крачки напред, коментира нумизматът. Преди 20 години първата златна монета, която си купих, беше суверен и струваше 80 лева, а сега е 850 лева, даде пример той. 

Нумизматите очакват още тази година да бъде отсечен суверен с лика на новия крал Чарлз Трети.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg