Кабинетът махна тавана на заплатите в 17 държавни фирми. Максималното възнаграждение в бордовете без новата екстра надхвърля 14 000 лева.

Журналистът Таня Петрова от вестник "Сега" следи развитието на Наредбата за публичните предприятия от години.

Проблеми с новата минимална заплата

"Става въпрос за дружества, които не са особено добре управлявани. Ако се сравнят три варианта на текста - проект, текст и окончателно одобрен, се вижда, че редакциите са довели до премахване на тавана на заплатите в 17 предприятия. Партиите знаят за високите лимити, но никой не ги пипа. Администрацията на Министерския съвет може да отговори по чия инициатива е тази промяна", обясни тя пред NOVA NEWS

По думите ѝ възнагражденията стават високи, защото се изчисляват по формула в зависимост от големината на дружеството, активи и размер на печалбата.

istock
istock

"Тези пари растат, винаги когато се вдига минималната работна заплата. Сред въпросните 17 предприятия са РВД, БСТ, НКЖИ, Горските предприятия. Като няма таван, те какво ще получават?", попита журналистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg