От няколко години една от големите компании копачи на биткойни - "Кор сайънтифик" (Core Scientific), тихомълком диверсифицира бизнеса си и инвестира в... изкуствен интелект. Пазарът изисква огромно количество енергия, за да може да се тренира и поддържа поведението на ИИ моделите, а копачите знаят как да го правят, посочва Си Ен Би Си.

От тази седмица обаче тези инвестиции вече не са тайна за никого. В понеделник "Кор сайънтифик" обяви договор с компанията за облачни услуги "Кор уийв" (CoreWeave) за поддръжка на инфраструктура за обучение на ИИ. Сделката е със срок от 12 години, а за този период копачът ще вложи в начинанието над 3,5 милиарда долара.

Банки се страхуват от бума на изкуствения интелект

"Кор уийв", които са подкрепяни от "Енвидиа" (Nvidia), дават под наем на "Кор сайънтифик" графични процесори (GPUs), необходими за обучението и поддръжката на ИИ моделите. Съответно "Кор сайънтифик" ще достави около 200 мегавата инфраструктура за операциите на "Кор уийв".

"Кор сайънтифик" се занимава с "копаене" на различни дигитални активи от 2017 г. От 2019 г. компанията започна да диверсифицира дейността си, а през януари излезе от положението си на несъстоятелност.

"Най-добрият начин да развием съоръженията за копаене на биткойни, е като си ги представяме като мощни енергийни възли в индустрията на центровете за данни", каза главният изпълнителен директор на "Кор сайънтифик" Адам Съливан пред Си Ен Би Си.

Той пое компанията, още когато тя беше в състояние на фалит в резултат на колапса на биткойни през 2022 г. Оттам насетне бившият банкер уреди дълговете й с гневните кредитори и засили другите сектори на бизнеса й, като дори отново излезе на пазара на публичните компании.

Как да печелим пари с ChatGPT

Макар и акциите на "Кор сайънтифик" да са поскъпнали с 40 на сто от връщането й на борсата по-рано тази година, пазарната й капитализация от около 865 милиона долара е много под рекордните 4,3 милиарда долара, достигнати през юли 2021 г.

istock
istock

Търсенето на инфраструктура за развитие и поддържане на изкуствен интелект расте експоненциално от представянето на "Чат ДжиПиТи" (ChatGPT) през ноември 2022 г., а в същото време "Кор сайънтифик" и други копачи като "Бит диджитъл" (Bit Digital), "Хайв" (Hive), "Хът 8" (Hut 8) и "Тера Улф" търсят начини да увеличат приходите си след поредния халвинг на биткойна, случил се през април. Изглежда като перфектната симбиоза и неслучайно много компании се насочват към този сектор.

По данни на компанията за дигитални активи "Койн шеърс" (CoinShares) операциите в сферата на изкуствения интелект изискват около 20 пъти повече капиталови разходи от копаенето на криптоактиви, но пък за сметка на това са и многократно по-печеливши.

Компанията изчислява, че към момента 27 на сто от приходите на "Бит диджитъл" се генерират от сектора на изкуствения интелект. Същото важи за 8 на сто от приходите на "Хът 9" и за 4 на сто от тези на "Хайв", която има центрове за данни в Канада и Швеция.

"Бит диджитъл" разполага с 251 сървъра, които активно генерират приходи от първите си ИИ договори. Само през април приходите на компанията от сектора възлизат на 4,1 милиона долара. "Айрис енерджи" (Iris Energy) пък очаква годишни приходи между 14 и 17 милиона долара от облачните си услуги с изкуствен интелект. От сделката на "Кор сайънтифик" с "Кор уийв" се очакват годишни приходи от около 290 милиона долара.

"Възнамеряваме да останем един от най-големите и продуктивни копачи на биткойни, но същевременно да диверсифицираме бизнеса си и да си гарантираме по-сигурни парични потоци", посочва Съливан.

Той е напипал огромна ниша за развитие. А и едва ли вече някой се съмнява, че до година-две изкуственият интелект ще бъде навсякъде във всичко около нас. Който първи се възползва, ще спечели най-много.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase