Правенето на настоящия бюджет нямаше друг вариант, тъй като трябва да се изпълнят социални разходи, заложени по закон. Разходите за пенсии се увеличиха, защото се спазва швейцарското правило. Разходите за минималната работна заплата също да големи, тъй като тя бе увеличена. Направи се и реформа в системата за социално подпомагане, което отдавна се изисква от България. Това каза бившият социален министър Христина Христова пред NOVA NEWS.

Христова обясни как стои въпросът с майчинството, болничните и пенсиите. Тя коментира, че един от дебатите ще бъде майчинството, което може да стане 933 лв. с увеличението на минималната работна заплата.

Предлагат максималният осигурителен доход да се изчислява по специална формула


Христова посочи, че парите за пенсии през миналата година са били 19 млрд. лв., а сега е близо 22 млрд. лв. Тя допълни, че с увеличението на осигурителния праг ще се увеличи осигурителната тежест на работодателите и ще увеличи разполагаемия доход на служителите.

Липсват политики, които да се проведат през бюджета, смята бившият социален министър.

Повече гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg