Вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде получен до пролетта. Това заяви премиерът Денков по време на блицконтрол в парламента в отговор на въпрос на "Има такъв народ" във връзка с траншовете по ПВУ, предаде "Фокус".

Вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е в размер на 700 млн. евро.

"Когато правителството влезе в управлението на държавата през месец юни, се оказа, че има задачи, по които нищо не беше направено. През последните 7 месеца бяха приети изключително интензивно благодарение на Народното събрание", каза той.

"Това е предпоставка да напреднем с ПВУ. Факт е, че в момента 90% от тези реформи, които бяха обещани, за да може да се поиска второто плащане, вече са изпълнени и именно заради това такова плащане е поискано", категоричен бе той.

Ще ни приемат ли в еврозоната без да сме покрили критерия за инфлацията

Денков обаче обясни, че заради по-доброто представяне на българската икономика Европейската комисия е трябвало да намали средствата за страната ни. 

"Поради по-доброто представяне на българската икономика от това, което е очаквано при договарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, се оказа, че България трябва да предоговори плана, тъй като бяха намалени средства, защото по формулата, която е прилагана, се оказа, че България се е представила по-добре съответно трябва да получим по-малко средства от това, което очакваме", обясни той.

istock
istock

По думите му правителството е преговаряло с Европейската комисия от кои сектори да бъдат намалени средства.

Денков обясни, че при встъпването на управлявания от него кабинет, се е оказало, че няма свършена работа по отношение на енергийната сигурност. Това е забавило страната ни в преговорите с ЕК, докато не са били уточнени исканията на енергетиците.

Премиерът каза, че вече всичко е изпълнено и вече има яснота какво е постижимо, а енергийната стратегия е готова във "вариант на обществено обсъждане".

Той увери парламента, че второто плащане по Плана ще бъде направено до пролетта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg