Линията на бедност у нас ще бъде 363 лева от следващата година. Това предвижда Проект на Постановление на Министерски съвет. За сравнение тази година, като бедни се определяха хората с доход под 348 лева.

По данни на статистиката миналата година над 1,5 млн. българи са били под прага на бедност.  От това дали сме под или над него, зависи дали може да кандидатстваме за социални помощи.

Повишението на прага на бедност идва от приетата от правителството нова методика, по която тя се изчислява. Старата предвиждаше определянето на линията на бедност на база статистическо наблюдение на бюджетите на 3020 домакинства. Новата вече се базира на бюджетите и условията на живот на 8200 домакинства.

„Новата“ линия на бедност – естество и последствия

Социалното министерство ще следи и повече източници на данни – Националната агенция за приходите (НАП), Националният осигурителен институт (НОИ), Агенцията за социално подпомагане (АСП). Ще се предоставят и индивидуални данни за социалните трансфери за участващите в извадката на изследването.

Линията на бедност се предвижда да се индексира с инфлацията за малката потребителска кошница, както и с коригиращ коефициент. Така се отчитат инфлационните процеси през предходната година и се създава гаранция за избягване на възможността за понижаване размера на финансова подкрепа на хората с увреждания, посочват от социалното министерство.

Предложеният нов размер за линия на бедност за 2020 г. от 363 лв., е с 12 лв. по-висок в сравнение с линията на бедност, изчислена по старата методика за догодина - 351 лв., поясняват от социалното министерство.

И уточняват, че с новия праг от догодина финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана и ще отговаря на динамично променящата се икономическа среда. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg