68 работодатели получиха първите компенсации, за това че са запазили служителите си в кризата.

Националният осигурителен институт им преведе 274 273,71 лв., от които за заплати 230 261,87 лв. и осигурителни вноски - 44 011,84 лв.

Сумите покриват 60% от осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите вноски за сметка на работодателя на  1065 работника.

Днес сумите трябва да са по сметките на работодателите, а пълният списък на фирмите е качен на интернет страница на НОИ, меню Достъп до информация.

Вижте изискванията за кандидатите за безлихвен кредит

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец, след изтичането му, като сега се превеждат думи само за дните от март т.г.

istock
istock

При изчисляването им НОИ извършва проверки за наличието на трудово правоотношение с работниците и служителите преди датата на обявяване на извънредното положение – 13 март 2020 г., и съответно дали правоотношението не е прекратено след тази дата.

За периодите на ползване на неплатен отпуск и отпуск за временна неработоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или отглеждане на дете до 2-годишна възраст, компенсации не се изплащат, уточняват от НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg