Реалните доходи ще намалеят въпреки очаквания "много силен ръст" на заплатите в страните от еврозоната, прогнозира в редовния си бюлетин Европейската централна банка. 

Според икономистите от Европейската централна банка реалните доходи на домакинствата са много по-ниски от предпандемичните нива заради невиждано високата инфлация.

Компаниите са под натиск да увеличат възнагражденията през следващите няколко тримесечия, което донякъде ще компенсира инфлацията, но не изцяло, коментират още от Франкфурт.

С колко намаляват реалните доходи у нас

Негативен ефект върху покачването на възнагражденията обаче оказва несигурността на икономическата среда и очакваното забавяне на икономиката. Той може да бъде усетен в средносрочен план, прогнозират още от ЕЦБ.

istock
istock

Въпреки че в еврозоната се наблюдава известно забавяне на инфлацията, тя все още е много над целевите равнища за централната банка. През декември годишното изменение на индекса е 9,2 % при 10,1 на сто през ноември. Първото заседание за паричната политика на централните банкери от еврозоната е през февруари. Тогава се очаква и ново лихвено повишение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg