Пенсиите и заплатите в държавния сектор ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г. Това успокоиха експерти в студиото на „Здравей, България”.

В момента страната ни работи с удължените финанси от миналата година. Припомняме, че действието на настоящия удължен бюджет приключва 10 юни.

 „В Закона за публични финанси има текстове, които определят какво се случва, когато не е приет бюджет в рамките на периода. На 11  юни продължава да действа старият закон, като се извършват разходи до размера на приходите и равни на разходите, които се извършени в същия период на миналата година.

Колко ще може да харчи държавата, ако няма нов бюджет

Има една съществена особеност, че е необходимо решение на НС за удължаване на прилагането на закона за бюджета за 2022 г. Причината е, че са изтекли трите месеца, които се определят като максимален срок за допустимост за удължаване от Закона за публичните финанси”, обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

istock
istock

„Сега, за да се успокоят хората, трябва да се каже, че фискалната програма е над бюджетите. Отдолу имаме държавен бюджет и самостоятелни бюджети. За пенсионерите специално бюджета е самостоятелен. Автономните си имат приходна част, която може да покрие пенсиите”, уточни финансистът Любомир Каримански. 

Ще има ли пари за пенсии от юни

 „Нямам притеснения за плащанията. Ако има нещо, което се прави добре у нас, това е бюджетът. От въвеждането на Валутния съвет досега това става безпроблемно. Страната ни е една от топ 5 в Европа по добър фискален баланс. Това, което стана миналата година беше фискална вакханалия – изключително разпускане на разходите и съответно проблем с приходите. Когато има Народно събрание, няма опасност да няма плащания”, смята Руслан Стефанов, икономист, Център за изследване на демокрацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg