Курсът на еврото продължи да спада и тази сутрин се движеше съвсем малко над паритет спрямо щатския долар, съобщиха германски финансови издания, цитирани от БТА.
 
В междубанковата търговия във Франкфурт на моменти единната европейска валута се котираше за 1,0006 долара - най-ниското й ниво от 20 години. Еврото вече няколко пъти през последните търговски дни отбеляза минимални стойности от 2002 г. досега.
 
Европейската централна банка определи вчера референтен курс на еврото от 1,0098 долара.

Преди ден вицепрезидентът на ЕК Домбровскис сигнализира, че комисията ще намали отново перспективите си за икономическия растеж в еврозоната и същевременно ще повиши тези за инфлацията при представяне на новия си доклад този четвъртък.

Спад на рублата с 30% спрямо долара

Очаква се ЕЦБ да повиши основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта по-късно този месец - първо увеличение от повече от 11 години, но в същото време се очаква Федералният резерв на САЩ да повиши американската водеща лихва със 75 базисни пункта, с което общото ѝ повишение от март насам да достигне 150 базисни пункта (1,5%).

istock
istock

Това предполага задълбочаване на лихвения диференциал в полза на американските лихвени стави и респективно на долар спрямо еврото.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg