Левът е прикрепен към еврото, курсът е фиксиран. В България оперираме с евро, което се нарича лев в съотношение 2 към 1 от 25 години - откакто е въведен валутният борд. Това каза пред NOVANEWS Юлиан Войнов, финансист.

По думите му април май месец ще бъде направена оценка на критериите ни, а вероятно няма да сме изпълнили всички.

Как ще се превалутират заплатите в евро


"В еврозоната не е страшно, но има насадени страхове. Тя изпреварва по растеж САЩ и Китай и носи стабилност на страните членки. Кризата в Гърция не беше породена от еврозоната, а от начина на управление на техните финанси преди влизането", посочи той. 

Според него положителната страна на влизането в еврозоната е свалянето на рисковата премия за инвестиции, увеличаване на рейтинга до А, както и намаляване на лихвените проценти.

istock
istock

"България изпълнява голяма част от техническите критерии за еврозоната, а инфлацията започва да спада. Най-вероятно ще ни попречи да влезем през 2024 г. законодателният процес. Към момента не сме приели наложителните законодателни промени, това може да се окаже препъникамък", смята експертът. 

Повече гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg