Предимствата от приемането на България в еврозоната са огромни за страната.

Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова пред журналисти, след участието й в конференцията днес в София, организирана от Dir.bg, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. По думите й най-малкото предимство е това, че страната ни ще участва във вземането на решенията в Еврогрупата.

Банките се подготвят за приемане на еврото

"Ние в момента нямаме право да участваме, а всъщност в момент, в който сме във Валутен борд, монетарната политика, която се провежда от Европейската централна банка, се отразява пряко при нас", добави тя.

Ще се получат по-добри лихвени проценти и по-добра доходност по външния дълг, по облигациите. Освен това доходите на хората и развитието на страната ще се подобри с много ускорен темп, изтъкна министър Велкова.

istock
istock

Служебният финансов министър не вярва, че може да се повтори решението за България като за приемането ни в Шенген, защото в този случай има абсолютно строги критерии, които страната ни трябва да изпълни. Ако ги изпълни, няма основание да не ни приемат в еврозоната, според Велкова.

Кои страни са застрашени от валутна криза през 2023 година

В обществеността има определени страхове – как ще бъдат превалутирани левовете в евро, къде ще могат да ги обменят, колко време ще имат за това.

"Има определени страхове, върху които трябва да се работи, за да може хората да имат точни и ясни отговори и да няма някаква несигурност", коментира още Велкова.

Няма основание да се стигне до инфлация заради приемането на България в еврозоната, счита министърът. Освен това в страната ни и в момента има инфлация, която според нея се влияе от съвсем други фактори. Тя посочи, че инфлацията не е била изключително повишена само от факта, че някои от страните, които вече са преминали към еврото, са се присъединили към еврозоната.

По повод вчерашното решение на Народното събрание, с което може минималната заплата да се увеличи и да стане 50 процента от средната, Велкова отговори, че не е ясно още какво ще приеме парламентът в окончателните текстове, защото вчерашното решение е само на първо гласуване. По думите й, ако се приеме, това ще утежни дефицита с близо 1 млрд. годишно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg