„Никоя от партиите няма шанс да управлява самостоятелно, нужна е коалиция. Партиите не бива да носят отговорност за обещанията си. Има риск всеки да иска да набута неговия харч, неговата програмка”.

Това каза в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев в коментар за предизборните послания на партиите преди вота на 2 април.
 
Той се съгласи с мнението на бившия социален министър Христина Христова, че партиите носят много малко отговорност за приходите и много малко съобразяване с разходите, които предстоят. „Традиционно 40% от доходите на бедните българи отиват за храна. Там е и най-голямата инфлация”, каза Илиев.

Минималната заплата може да е над 1000 лева догодина

Според бившия социален министър Христина Христова има разминаване между духа на директивата за минималните заплати. „Много вярвам, че новият парламент ще преосмисли това записване на МРЗ в Кодекса на труда, защото не това е философията и духа на тази директива. При нея бе чрез колективно договаряне да се търсят величините, които ще позволят МРЗ да е половината от средната заплата”, каза тя.
 

istock
istock

Според Илиев „има много ангажименти, които нямат пипане. От Плана за възстановяване и устойчивост очакваме пари, но не искаме да го предоговаряме, защото той е самоубийствен за България”.
 
„Отиде на заден план тази работа с Плана, доколкото познавам европейските институции, това е много трудна, мудна процедура”, каза Христина Христова.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg