Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни.
 
Това обясни пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов.
 
"Юлската оценка ще е негативна. Това е почти гарантирано", заяви той.  Служебно правителство надали ще ни вкара в еврозоната, независимо дали покрием критериите или не. Извънредно искане на конвергентна оценка може да има през есента, посочи икономистът.

КНСБ: Минималната заплата трябва да бъде 1080 лв. от догодина

Рискът обаче да останем с поредното служебно правителство изглежда немалък, допълни той.
 
По думите му, при чисто формално разглеждане на критериите може да влезем в средата на 2025 г., а най-консервативната прогноза е за 2026 г.
Неяснотата за датата в известна степен пречи на подготовката, смята Николов.
 

istock
istock

Относно размера на минималната работна заплата експертът коментира, че бизнесът трябва да се готви за минимална заплата "малко под 1100 лева".
 
Изчакването, в което се намираме, вреди на инвестиционните намерения. Политическата нестабилност ги спъва, отбеляза Адриан Николов. Според него подобрение в този индикатор може да се отчете едва след влизането на страната в еврозоната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase