Всички наблюдения показват, че българският данъкоплатец е примерен и си плаща като цяло задълженията към държавата. Това открои като извод включително и в тазгодишната криза икономистът и преподавател в СУ Красен Станчев.

Наблюдението му се базира и на поведението на българските граждани в предишните кризи, през които е минала държавата.
 
Проблемът на всяка една криза е, че работодателите престават да работят, а това означава и че самите работници нямат работа. Според Станчев подкрепата на държавата към бизнеса тази година не е достатъчна, а и не е добре разпределена - т.нар. дизайн на мерките.
 
Кризата открои и основните проблеми в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - не само загубата на бизнес, а и в правилата изобщо на наемане на хора.
 
Красен Станчев очаква актуализация на бюджета следващата година. Рискова стъпка е според него е залагането на под 3% спад на икономиката и толкова високи държавни приходи. Затова и най-вероятно след изборите ще се наложи актуализация на бюджета или заеми.

istock
istock

Прaвитeлcтвeнoтo изчиcлeниe, чe cпaдът щe бъдe oкoлo 2,4 % или пoд 3% вeрoятнo нямa дa бъдe oпрaвдaнo. Тoвa щe бъдe прoблeм зa мaкрoрaмкaтa нa бюджeтa зa cлeдвaщaтa гoдинa", пocoчи икoнoмиcтът.

Бедните губят най-много в кризата

Рeвизията нa бюджeтa е с голям пoлитичecкия риcк обаче, тъй като резултатът от изборите не само не може да бъде предвиден, а и единственото нещо, което може да се предвиди е нестабилност и липса на ясно и стабилно мнозинство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg