Само по себе си административното покачване на минималната работна заплата не води до общо повишаване на доходите. Те се повишават за хората, които работят на МРЗ, но една икономика и народът няма да забогатеят, когато се вдига минималната заплата. Това мнение изрази пред БНР Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).
 
"Това не е устойчиво решение", категоричен е икономистът.
 
"Целта не трябва да бъде тези хора да работят на МРЗ и държавата всяка година да я вдига, да зависят от държавата като крепостни селяни за подобрение на своя живот", коментира Вулджев в предаването "Преди всички".
 
За определени сектори на икономиката и региони МРЗ може да се окаже твърде висока, на места тя е почти колкото средната, уточни той.
Прогнозите на управляващите вече са по-реалистични, смята Георги Вулджев.
 
През следващите няколко години пенсиите ще успеят да се движат с темпа на инфлация, пенсионерите ще запазят горе-долу покупателната си способност, отбеляза в анализа си той след анонсираната от финансовия министър средносрочна прогноза.

С колко ще се увеличават пенсиите

Свалянето на ДДС за храните е добра мярка, подчерта Вулджев. По думите му намаляване наполовина в краткосрочен план ще даде ефект.
 

istock
istock

Икономистът заяви, че заложените от управляващите капиталови разходи са грешка и са двойно повече от тези, които държавата, "дори в рекордните години е успявала да изхарчи ефективно".
 
Според Вулджев те няма да бъдат изхарчени. "Ако се изхарчат, би станало изключително непрозрачно.", допълни той.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg