Повишаването на основните лихвени проценти ще се отрази на домакинствата с покачване на сумите по кредитите, но и на бизнеса. Инфлацията изпреварва около 6 пъти нарастването на доходите. Това коментира икономистът Михаил Кръстев за "Твоят ден".
 
Според него около 25% от ефекта на свалянето на ДДС на хляба е върху цената за крайния потребител. "При връщане на с 20% ДДС няма автоматично цената на хляба да поскъпне с толкова.

Трябва да се ограничат публичните харчове на калпак. Ако нямаше изключение в европейските механизми заради ковид пандемията, щяхме да сме в процедура на свръхдефицит", подчерта той.

Икономист: Имаме леко "забогатяване" на пенсионерите

По думите му намаляването на ДДС е помощ не толкова към крайния потребител, а към производителите, за които суровините не достигат, а транспортните връзки са затруднени. "Инфлацията у нас е 18%, което е значително над 9-те в Еврозоната.

istock
istock

Няма как да не се тегли нов дълг, през 2023 г. имаме падеж на стари дългове за над 3 млрд. лева. Няма мерки, които да окажат влияние на инфлацията", заяви Кръстев.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg