Изключително прибързано говорене за отделни аспекти от бюджета, след като не знаем цялостната картина. Не е публикувана средносрочната бюджетна прогноза, не чухме колко ще е дефицитът, колко дълг ще се емитира до края на годината.

Това коментира икономистът Георги Ганев пред Нова телевизия по повод лансираната от служебното правителство теза, че минималната пенсия става 490 лв.

Забравете за 120-те лева. Когато през септември актуализирахме бюджета, пенсиите станаха 370. Тези 120 са социални добавки. Минималната пенсия спира да расте - тя ще расте, когато растат осигурителните вноски, обясни Ганев.

Ръст на майчинство, детски надбавки и минимална заплата предлага служебното правителство

Служебният кабинет трябваше да е нещо като помощник на новите хора в парламента, за да може да има някакво рамкиране. А се получи точно обратното, допълни Владимир Сиркаров. Той обясни, че в разговорите, водени между експерти от 4-те партии, не са обсъждани такива конкретни параметри.

istock
istock

Трябва да се мисли за тези надбавки като част от социалната политика, но такива мерки да се предприемат като се видят дългосрочните цели, допълни Сиркаров. Минималната работна заплата трябва да бъде диференцирана по икономически дейности, за да се актуализира по тях, каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg