ВАП предлага на министъра на финансите и на управителя на БНБ да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, свързани с обменния курс при банкоматите. 
 

Върховна административна прокуратура (ВАП) предлага на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, включително и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер.

Банкоматите с високите такси били законни


Предложението на ВАП е по повод образувана преписка по информация, публикувана в медиите, в която са цитирани сигнали, че в курортите има банкомати, които удържат до 15% от сумата при теглене на пари.

istock
istock

Посочено е още, че Българската народна банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като е посочено, че „по този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута“.
 
В акта на ВАП се цитират разпоредби от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), който урежда изискванията към дейността на доставчиците на платежни услуги и видовете платежни услуги; условията и редът за лицензиране и осъществяване на дейност от платежните институции; изискванията за предоставяне на информация при извършване на платежни услуги; правата и задълженията на страните при извършването на платежни услуги; условията и редът за лицензиране; платежният надзор и др.

Цитира се и Валутният закон (ВЗ), според който в министерството на финансите се води и поддържа публичен регистър на лицата, извършващи дейност като обменно бюро, а министърът на финансите издава наредба, с която определя условията и реда за вписване в нарочен регистър и изискванията към дейността на обменните бюра.

Над 110 лв. такса при теглене на банкомати в курортите

Същевременно е изяснено, че във връзка с изнесените в медиите данни няма изрична и конкретна уредба. Именно по тези съображения и в изпълнение на конституционните си правомощия да следи за спазване на законността, ВАП прави предложението.
 
Обратната информация за предприетите мерки следва да се получи във ВАП в кратък срок.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg