Много хора се сблъскват с проблема – къде и как да осребрят получения чек в щатски долари. В САЩ плащането с чек може да е обичайна практика, но в Европа нещата не стоят така. В много европейски страни банките отказват да осребряват чекове.

Така се изправят пред въпроса как да не загубят парите, получени от САЩ, и да ги вземат възможно най-бързо?

В България например пред този въпрос са изправени около 50 000 души, които в някакъв период от време са живели и/или работили в САЩ, но вече са се върнали в Европа, обясняват от компания, която се занимава с такива проблеми. Те получават пенсии и връщане на надвнесени данъци под формата на чекове.

Какви са вариантите за осребряване на американски чекове?

•          Изпращане на чека на близки и приятели, които живеят в Щатите, за да го осребрят – за съжаление, в този вариант хората или получават  парите си след време, когато се срещнат с близките си, или пък получават по-малко пари заради такси за превод.

•          Осребряване през банка - в България има банки, които осребряват чекове. За целта обаче трябва да имате сметка или да си откриете такава в съответната банка. Разбира се, това е варинт, но ще коства повече време за намеране на най-добрите условия и подходящата банка. Изниква въпросът и за плащането на още банкови такси.

Как да си върнете данъци, ако сте работили в чужбина

•          Фирма, която се занимава с осребряване на чекове - това е решението, към което прибягват вече почти всички европейци. Дори някои банки препращат хората директно към тях.
 

istock
istock

Как и защо се появява услугата „осребряване на чек“?

Все повече европейски банки отказват да осребряват чекове, а процедурата е тромава и отнема време. Около програмите „Work and Travel“ обаче много студенти имат нужда от тази услуга. Когато се приберат у дома след цяло лято работа в САЩ, те получават чекове за възстановява на данъци и естествено, искат да си вземат парите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg