Избухването на пандемията и последвалите принудителни блокирания на работната активност поставиха икономиките, бизнеса и някои хора на ръба на финансовите им възможности. Хиляди преминаха в режим на хоум офис и дистанционно обучение, а друга част бяха принудени да вземат неплатен отпуск.

Forbes дава 20 съвета как да уплътним времето у дома и да спечелим допълнително пари.

Изданието съветва да прекараме няколко дни анализ на бюджета и спестяванията си, за да преценим как може да си докараме допълнителни приходи.
Ето и няколко идеи, които ще ви помогнат да започнете:

1. Продайте нежеланите предмети в eBay или Facebook

Ако все още не сте го направили, ето една добра идея – разчистете дома си и ще откриете купища неизползвани вещи, които могат да бъдат полезни за друг. Частните продавачи в eBay могат да предлагат до 1000 артикула всеки месец, като накрая трябва да заплатят само 10% от общата стойност на трансакциите. Като алтернатива можете да продавате безплатно във Facebook и Facebook Marketplace.

2. Рециклирайте стари джаджи

Вместо да събирате стари технологии – мобилни телефони, компютърни игри, таблети, CD и DVD, които хващат прах - по-добре ги рециклирайте. Така ще освободите място в дома си и ще направите едно добро дело.

3. Продайте нежеланото Lego

Ако притежавате колекция конструктори Lego, но вече не изпитвате влечение към тях, то сега е времето да се отървете. MusicMagpie ще я откупи на килограм или може да я обявите на търг – в днешно време някои от сериите на марката играчки са уникални по рода си и биха стрували много пари.

4. Дайте под наем стая

Ако имате допълнителна стая, която не използвате и искате да се сдобиете със съквартирант дългосрочно – може да пуснете обявя и така да си докарвате сигурни месечни доходи.

5. Airbnb също е вариант

През платформата може да отдавате за краткосрочен наем стая или цяло жилище. Макар в момента пазарът да е малко несигурен, Airbnb все още може да ви докара доходи. Този вариант е по-подходящ за хората, които разполагат с жилища в централните части на градовете или в туристически райони.

6. Печелете от място

Имате гараж или голямо жилище – предложете услугата „място за съхранение”. Хората все по-често се нуждаят от пространство, където да складират сезонните си гуми например или други неща, които няма къде да приберат. 

7. Отдавайте колата си под наем

Ако няма да ходите на работа в офиса, няма да ви е нужна кола – така че я дайте под наем.

8. Станете таен клиент. В България например може да станете преброител

Потърсете фирми и търговски вериги, които наемат хора за тази цел. Работата ви би се изразявала в това да посещавате ресторанти, кафенета или магазини, чието обслужване ще трябва да оценявате.

istock
istock

9. В помощ на другите

Имате свободно време – уплътнете го. Със сигурност в града, в който живеете, има хора, които биха плащали на някой да им окоси тревата, да се погрижи за двора им или друга домакинска работа.

10. Онлайн уроци

Затварянето на учебните заведения донесе проблеми за много деца, които започнаха да изостават с материала. Много родители са готови да ги запишат на частни уроци – бъдете техен учител.

11. Продавай занаятите си

Креативни сте и имате свободно време? Защо да не го използвате, за да се занимавате с изработка на бижута, картички, картини, които после да продавате. В социалните мрежи днес вече всеки е творец и продава всевъзможни неща.

Как да получите повишение в кризата

12. Продайте снимки

Ако сте начинаещ фотограф, можете да продавате снимките си онлайн на сайтовете Shutterstock и Alamy. Всеки път, когато някой изтегли или закупи вашето изображение, ще събирате пари.

istock
istock

13. Фрийлансърство

Ако сте запален писател, дизайнер или уеб разработчик, можете да спечелите допълнителни доходи, като работите по проекти на свободна практика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg